Garrotxa.info Logo

Previsió del temps amb Meteograma GFS. Exemple:Garrotxa

  EpsGrama del GFS a Olot.

Línia inferior (precipitació), la superior és la temperatura a uns 1600 metres (aproximadament.).  Cada línia és una sortida del mateix model GFS amb alguns paràmetres modificats.  La longitud i latitud del punt modelitzat és Garrotxa, així que aquí tenim un bon gràfic que ens permet tenir una base per elaborar les nostres pròpies  previsions meteorològiques de la Garrotxa.

  • La línia verda és la previsió de temperatura a uns 1.600 metres (850h Pa) a la Garrotxa.
  • La línia vermella: És la temperatura mitjana dels darrers anys per aquelles dates..
  • Les línies de la part baixa indiquen la previsió de precipitació, ja sigui pluja o neu. 
  • Hi ha moltes línies de cada sèrie de pluja i temperatura. Això és perquè el mateix model s'executa amb diferents paràmetres i configuracions, si coincideixen la majoria de línies és un indici que la previsió és fiable, si totes indiquen coses diferents, la previsió és incerta..

Previsió del temps: Meteogrames del model GFS de la Garrotxa.

Per a confeccionar la previsió del temps, s’interpreten un seguit de models meteorològics de predicció numèrica que calculen l’evolució de l’atmosfera al llarg dels propers dies. Un d’aquests models de previsió de referència és el GFS. El GFS calcula l´evolució 4 vegades cada dia i genera un seguit de mapes de previsió meteorològica i un meteorograma agafant de base les dades dels observatoris i radiosondatges més recents.

Les hores d´inici de càlcul del GFS són les (00H, 06H, 12H i 18H), però cal tenir en compte que no concreta els resultats fins al cap d’ unes 5 hores de l´inici de la simulació. El resultat dels càlculs del GFS es dibuixen en un meteorograma, que resulta ser una representació gràfica de l´evolució de les variables meteorològiques al llarg dels propers dies. El GFS i per tant el meteorograma resultant, està basat en un mètode probabilista EPS (Ensamble Prediction System).

El model GFS no pot ser executat a partir d´unes dades inicials perfectes, ja que no podem saber l’estat exacte de l’atmosfera en un moment determinat. Així , el GFS agafa 10 escenaris inicials diferents basant-se en les dades de les condicions inicials que hi ha disponibles en el moment de la posta en marxa dels càlculs i de lleugeres modificacions en aquests paràmetres inicials. Cadascuna de les 10 sortides es representa per una línia de color diferent. Així obtenim un gràfic probabilístic com el que mostra a continuació per a la zona de la Garrotxa, agafant com a punt de càlcul: Latitud 42 Longitud 2.

Previsió del temps a la Garrotxa: Meteograma del pròxims 15 dies.

Evolució prevista del temps a la Garrotxa en els pròxims dies 15 dies. Segons la previsió probabilista del model GFS.

Meteorograma de la Garrotxa, basat en Epsgrama

 

Interpretació del Meteorograma de la Garrotxa (GFS)

La columna de l’esquerre del meteorograma-espgrama indica l’evolució de la temperatura prevista a 850hpa, el que vindria a ser una altura que oscil·la entre 1400 i 1600 metres. A efectes pràctics, ens imaginarem que és la temperatura prevista per als pròxims dies en algun punt entre el Puigscalm i Santa Magdalena. Recordeu que en una atmosfera estàndard la temperatura baixa 0,6 graus cada 100metres de desnivell, i que Olot està a 450m. En situacions de forta inversió tèrmica o inestabilitat, aquesta proporció pot ser totalment errònia. En la línia de temperatures podem distingir també una línia vermella que indica el registre de la temperatura mitjana en els darrers 30 anys, la blanca es la mitjana de les 10 sortides del model, la blava és la sortida de control i la verda la determinista , que vindrien a ser les que es fan servir per generar els mapes que després es proporcionen als mitjans de comunicació.

La columna de la dreta indica la precipitació prevista en litres per metre2 , o el que és el mateix, en mm. És un bon indicador, tot i que no dona una previsió numèrica exacte. En cas de neu, un litre per m2 = 1 mm equival a a 1 cm de neu.

Podem notar que a mesura que passen els dies, les 10 sortides tendeixen a divergir. És lògic ja que cadascun de les 10 sortides s’han generat a partir de dades inicials diferents. Així doncs, a més dispersió, menys fiabilitat de la previsió. Es probable que algunes sortides, malgrat ser del mateix model GFS, mostrin evolucions completament diferents a pocs dies vista, ja que tenien variacions dels paràmetres inicials. El mateix passa entre diferents models.

Exemples d´interpretació de meteogrames GFS de la Garrotxa: Inici a 4/12/2010

Aquí tenim el mapa de la sortida del 04/12/2010. En el moment que escric desconec que acabarà passant els propers dies, però passo a comentar el que indica la darrera sortida del meteorograma del model GFS. Es tracta d´una interpretació lliure del meteorograma que ha calculat el model GFS a  partir de les 06 del matí.

Interpretació del meteorograma de la Garrotxa:

  • 1 - Temperatures fredes, però són normals per l'època de l´any a la zona (comparo amb línia vermella).
  • 2 i 3 - Alta probabilitat de pluja el dia 5, seguit d´una forta i ràpida baixada de les temperatures.
  • 4 - Temperatura molt baixa per l'època de l'any. Invasió freda el dia 8. Ambient glacial a la Garrotxa.
  • 5 - Alguna de les sortides indica precipitació, que seria neu, però altres no donen absolutament res. Dispersió, incertesa.
  • 6 - Es profunditza l'entrada freda, ambient glacial, fred molt intens a la Garrotxa. Duraria del 9 al 11 de Gener. Poca probabilitat de neu.
  • 7 i 8 - Normalització (pujada) de les temperatures, que coincidirien amb una arribada de noves pluges, que podrien començar en forma de neu.
  • 9 i 10 - Dispersió total, fiabilitat molt baixa. Estem parlant de 11 dies vista, quan el normal es que es mirin només fins a 4 o 5 dies vista.

Epsgrama de la Garrotxa basat en el model GFS

 

Actualitzo amb la darrera sortida del model GFS que s´ha calculat a partir de les 18H del dia 4/12/2009 i on es veuen diferències amb el meteorograma anterior. Es comenta la situació dins la imatge del gràfic, cosa bastant habitual i pràctica per comentar i compartir els ensembles del GFS. Veiem en aquesta darrera sortida que s'incrementen les possibilitats de veure neu a lal Garrotxa a totes les cotes.

Meteograma Garrotxa GFS Evolució 2 Dia 4/12/2009

 

Actualitzo amb el darrer model que s´ha calculat a partir de les 12H del dia 5/12/2010. Veiem que la pluja que indicaven els anteriors meteorogrames s´ha acabat cumplint, han caigut 11,6 L/M2 a Olot. El model ara indica una forta probabilitat de neu a tota la Garrotxa i una posterior gran entrada freda que faria baixa les temperatures a mínims de rècord. A aquestes altures ja tenim els fórums d´internet mig col.lapsats, i es comença a parlar de la situació a algun mitjà de comunicació. Tot seguit el meteorograma de la Garrotxa interpretat lliurement.

Meteograma de la Garrotxa 5/01/2010

 

La sortida del dia de reis 06/01/2009 generada a les 12H continua indicant una nevada amb posterior onada de fred. Fiabilitat alta ja que veiem poca dispersió i la previsió és a poques hores vista. La propera edició ja serà per avaluar els resultats de la previsió.

Meteograma Garrotxa anuncia Nevada

 

Aquesta és la sortida que genera el GFS a les 06H del dia 7 de Gener 2010. A les 09H s´inicial la nevada a Olot. La sortida del GFS és més càlida que les anteriors però amb molta més precipitació. A Olot ha començat nevant amb -1º i la neu agafava. Al sortir el sol la temperatura ha anat pujant  i ara està nevant amb +1ºC, una neu molt molla que costa molt d'agafar. Per aquesta tarda es preveu baixada de temperatures i augment de la precipitació.  Possible paquet de neu per sobre 400m, especialment quan el sol perdi força a mitja tarda.

Situació de neu a la Garrotxa - sortida GFS - Evolució

 

On trobar més informació del model GFS, EPS i Meteorogrames?

Podeu consultar aquest article a la RAM (Revista del aficionado a la Meteorologia) on s´explica detalladament molta més informació sobre tot tipus de models i representacions gràfiques de variables i prediccions meteorològiques.

Mapes generats pel model GFS i que es fan servir com a base per construir el meteograma. Situació, presió, precipitació, temperatura a 2m, temperatura a 850hpa, vent etc.